Surdegsbakning lyfter dina sinnen, ger dig perspektiv på begreppet tid och levererar konkreta resultat. Tre dimensioner som ofta tappas bort i vårt moderna liv. En bakkurselev sa en gång ”Surdeg, det var väl nåt man kom på under 70-talet?” och syftade på den gröna vågen och trenden med att återgå till naturen.
”Njae, lite tidigare än så”, svarade jag. ”Surdegsbakning började de med i Egypten för sådär 5000 år sedan. Före digitalvågen, receptböckerna och klockan.”
Det malna fröet, säden som malts till mjöl, blandas med vatten och där uppstår en naturlig jäsningsprocess. Det tar tid för surdegen att mogna, på samma sätt som ett träd behöver tid för att ge frukt, en pojke att växa upp till en mogen man eller en berättelse att formas till en bok. Surdegsbakning kräver tid. Tid att låta säden förvandlas till minnesrika bröd. Men något så enkelt som vatten, mjöl, lite salt och bagarens tid skapar magi!