SURDEGSBAKNING

Surdegsbakning lyfter dina sinnen, ger dig perspektiv på begreppet tid och levererar konkreta resultat. Tre dimensioner som ofta tappas bort i vårt moderna liv. En bakkurselev sa en gång “Surdeg, det var väl nåt man kom på under 70-talet?” och syftade på den gröna vågen och trenden med att återgå till naturen.
“Njae, lite tidigare än så”, svarade jag. “Surdegsbakning började de med i Egypten för sådär 5000 år sedan. Före digitalvågen, receptböckerna och klockan.”

Det malna fröet, säden som malts till mjöl, blandas med vatten och där uppstår en naturlig jäsningsprocess. Det tar tid för surdegen att mogna, på samma sätt som ett träd behöver tid för att ge frukt, en pojke att växa upp till en mogen man eller en berättelse att formas till en bok. Surdegsbakning kräver tid. Tid att låta säden förvandlas till minnesrika bröd. Men något så enkelt som vatten, mjöl, lite salt och bagarens tid skapar magi!

Starta en surdeg

Starta en surdeg

A T T  S T A R T A  E N  S U R D E G En surdeg skapas av den spontana jäsningsprocessen som uppstår när man blandar mjöl och vatten i svag värme. För att starta en surdeg genomgår man tre steg: Startsur, grundsur och fullsur. Det är fullsuren som man bakar bröd… Läs mer

Mata en surdeg

Mata en surdeg

S U R D E G E N S  C I R K U L Ä R A  L I V Du kan starta en surdeg själv eller ärva en surdegsklutt av en vän. Förvara den i en glasburk i kylen. Ta fram din surdegsburk ur kylen för att mata surdegen 10-12 timmar före du… Läs mer

Baka med surdeg

Baka med surdeg

. Surdegsbakning kräver tid. Tid för surdegen att mogna och degen att jäsa. Tid som du samtidigt kan använda till något annat. Arbetsinsatsen är ganska liten men jäsningstiden som krävs för degen att mogna är lång. På mina bakkurser brukar jag skoja om att jag sällan sitter på en pall bredvid och väntar medan degen… Läs mer