S U R D E G E N S C I R K U L Ä R A L I V
Du kan starta en surdeg själv eller ärva en surdegsklutt av en vän. Förvara den i en glasburk i kylen. Ta fram din surdegsburk ur kylen för att mata surdegen 10-12 timmar före du vill baka. Väg upp mjöl och ljummet vatten enligt nedan direkt i burken och rör om så att allting blandas.
Låt stå framme i rumstemperatur. När surdegen bubblar aktivt kan du baka med den – det tar ca 10-12 timmar. Spara bottenskrapet i din burk och förvara den i kylen. Ta fram din surdegsburk för matning 10-12 timmar före du vill baka nästa gång och upprepa enligt ovan.
Matar du surdegen 1 gång/vecka kan du hålla den vid liv i generationer.
M A T A S U R D E G E N I N F Ö R B A K N I N G
Mata din vetesurdeg och/eller din rågsurdeg enligt nedan. Då får du 200 g aktiv surdeg att baka med, samt bottenskrapet i din burk som du spar till nästa gång.
VETESURDEG :
VETEMJÖL 100 g
VATTEN, ljummet 100 g
RÅGSURDEG :
RÅGMJÖL 75 g
VATTEN ljummet 125 g
Du kan dubblera måtten ovan hur många gånger du vill, det tar bara längre tid för din matade surdeg att mogna. Bottenskrapet i din burk kan matas upp till en stor hink av bubblande surdeg – proportioner som bagarna använder. Ju mer mat du ger din surdegsklutt desto längre tid tar det innan den bubblar aktivt och är redo att baka med.
M Å T T A N G I V E L S E R
I recept från bagare anges de flesta måtten i vikt, inte i volym. Att väga ingredienserna med en digitalvåg är enkelt och exakt, samt spar på disk! Ställ din burk eller degbunke på vågen och noll-ställ med en knapptryckning. Väg upp första ingrediensen direkt från förpackningen och nollställ. Fortsätt likadant genom hela ingrediens-listan. En enkel digitalvåg är en blygsam investe-ring på några hundralappar som snabbt betalar sig. Störst nytta har du av en våg som kan väga
1-5000 gram.
Vill du ändå använda volymmått när du bakar kan vi rekommendera en bra omvandlings-funktion på nätet. Gå in på www.recepten.se. Klicka på mat & baktips och sedan vidare på måttomvandling.